Deze vorm van pleegzorg past wel bij ons

Tom en Maaike zijn deeltijd-pleegouders

Tom en Maaike zijn sinds een half jaar deeltijd-pleegouders. “We lazen over een jongen die op zoek was naar een gezin waar hij een paar weekenden per maand zou mogen zijn. Tot die tijd hadden we wel eens over pleegzorg nagedacht, maar we vonden fulltime pleegouders zijn of crisisopvang niet bij ons passen. Deze vorm van deeltijd-pleegzorg sprak ons wél aan.”

Tom en Maaike pakten door en maakten een afspraak met SDW om zich te laten informeren over deeltijd-pleegzorg ofwel buddy-pleegzorg. “Hierna waren we erg enthousiast en zijn we het screeningstraject ingegaan. Dit bestond uit meerdere gesprekken met 2 vaste pleegzorgwerkers, bij ons aan de eettafel. Tussendoor hadden we ‘huiswerk’ om er voor onszelf nog beter achter te komen wat belangrijk is op het gebied van pleegouderschap.” 

Leren over jezelf

“We kwamen meer te weten over onze opvoedstijlen, ondanks dat we zelf geen kinderen hebben. En over onze manier van samenwerken. Dit zodat de pleegzorgwerkers een goede ‘match’ voor ons konden gaan vinden. Heel belangrijk voor zowel ons toekomstige pleegkind als voor ons, om verkeerde verwachtingen en daardoor teleurstellingen te voorkomen.”

“Zo kwamen we er ook achter dat we met onze drukke levens vooral ruimte hadden in het weekend en dat het voor ons fijn zou zijn als de pleegzorg ‘planbaar’ is. De deeltijd-variant dus. Ook vinden we het erg belangrijk dat een kind bij zijn ouder(s) kan blijven wonen.”

Twee broertjes

Maaike en Tom vervolgen: “En toen kwam de vraag of we het zagen zitten om twee broertjes op te vangen. Dit één weekend in de twee weken. We kregen een klein beetje informatie en met het vertrouwen dat we hadden in het matchen van de pleegzorgwerkers besloten we om te starten met kennismaken. Eerst met de moeder van de jongens en met de afspraak dat iedereen nog ‘nee’ mocht zeggen. Zowel voor moeder als voor ons enorm spannend.”

“Het klikte goed en we maakten een nieuwe afspraak waarbij ook de jongens mee kwamen om kennis te maken. Dankzij de goede begeleiding en voorbereiding voelden zij zich meteen thuis, wat erg bijzonder was om te zien. Daarna begon de verdere kennismaking, waarbij ze steeds iets langer zonder mama bij ons waren.”

Mooie herinneringen gemaakt

“Inmiddels is het een jaar na de oproep waardoor we besloten pleegouders te willen worden. Onze pleegkindjes zijn al een paar volledige weekenden bij ons geweest. Natuurlijk is het niet altijd makkelijk, we moeten nog aan elkaar wennen en we worden volop uitgetest. Wel hebben we al veel mooie herinneringen gemaakt, dubbel gelegen van het lachen, elkaar op een andere manier mogen zien en nieuwe dingen over onszelf geleerd.”
 
“We zijn erg dankbaar naar de pleegzorgwerkers en de begeleiders van de biologische moeder. Ook zijn we heel trots op de moeder van de jongens, die deze dappere keuze maakte. En stiekem zijn we ook wel een beetje trots op onszelf????”
 

Wil je meer weten over pleegzorg bij SDW?

Kijk op www.sdw.nl/pleegzorg

Bekijk direct

Al onze vacatures