De contacten met Naomi* werden zorgvuldig opgebouwd

Naomi* gaat om de week een weekend naar Joschi en Patrick

Sinds maart 2022 hebben Joschi en Patrick als buddy-pleegouders om de week een heel weekend Naomi* in huis. “Wij wilden heel graag kinderen en hun ouders helpen, maar voltijd pleegzorg was niet waar we naar op zoek waren. Deze buddy pleegzorg van SDW past wél goed bij ons”, vertelt Joschi.

Patrick vervolgt: “Het screeningstraject verliep heel soepel en we hadden goede begeleiding vanuit SDW waar we altijd terecht konden bij vragen. Toen eenmaal duidelijk was dat Naomi een match met ons was, verliep de kennismaking ook erg geleidelijk. Na iedere stap werd er bij iedereen geëvalueerd of iedereen zich er nog goed bij voelde. Ook werd het contact met Naomi langzaam opgebouwd. Van kort kennismaken bij haar thuis naar een paar uurtjes bij ons komen spelen, een nachtje slapen en pas na een paar weken een heel weekend logeren. Hierdoor kon Naomi aan ons wennen en wij aan Naomi.” 

Structuur en regels

Joschi en Patrick merken dat Naomi het naar haar zin heeft bij hen. “Ze is onderdeel van ons gezin geworden. Naomi krijgt bij ons veel structuur en er zijn regels waar ze zich aan moet houden. Ze weet waar ze aan toe is en dat zorgt voor rust bij haar. Overigens betekent het niet dat ons sociale leven op ‘pauze’ staat als Naomi er een weekend is. We gaan naar vrienden, een dagje weg of we blijven juist lekker met d’n drieeën thuis.”

Thuis

“We kijken er iedere week weer naar uit dat ze bij ons is. Vooral omdat je merkt dat Naomi het ook zo leuk vindt en dat ze zich bij ons ook thuis voelt. Die weekenden zijn voor de ouder overigens ook een oplaadmoment. We vinden het fijn dat we naast Naomi zo ook de ouder kunnen ondersteunen,” aldus Patrick en Joschi. 

Steuntje in de rug

“Veel mensen denken bij pleegzorg aan voltijd pleegouderschap. Dat kan als overweldigend worden ervaren en mensen ervan weerhouden om pleegouder te worden. Dat is jammer, want er zijn zoveel kinderen en ouders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken met deeltijd-pleegzorg.” 

*De naam van het pleegkind is gefingeerd vanwege de privacy.


Lees meer over pleegzorg bij SDW en pleegouder worden.

Bekijk direct

Al onze vacatures