Na 20 jaar in de beveiliging heb ik ruime ervaring met het terugbrengen van de rust

Martin koos voor werken-lerentraject bij SDW na carrière bij Europol

Met een rugzak van 20 jaar aan werkervaring in de beveiliging startte Martin in 2020 bij SDW aan het werken-lerentraject Praktijkgestuurd Leren (PGL). “Ik werkte 20 jaar in de beveiliging, waarvan 11 jaar bij Europol. En toen kwam het moment dat ik opnieuw ging nadenken over mijn loopbaan. Een loopbaantraject bevestigde wat ik al wel voelde: ik wilde meer werken met mensen”. 

Met die bevestiging ging Martins blik al snel uit naar de zorg. “Ik dacht eigenlijk vooral aan werken in een ziekenhuis, maar zag er tegenop om weer nachtdiensten te moeten gaan werken. Toen ik mijn kinderen een keer naar school bracht, raakte ik in gesprek met een andere ouder. Zij werkte bij SDW en opende mijn ogen voor de gehandicaptenzorg en dat je hier niet altijd in de nachten hoeft te werken.” 

Meekijken 

“Het was nog voor coronatijd en ze regelde voor mij een bezoek op een aantal locaties. Nadat ik een dagdeel op dagbesteding de Colweghe en een dienst op woonlocatie de Schans had meegekeken, was ik om. Het gevoel dat je krijgt om iemand te kunnen helpen bij zijn of haar dagelijkse bezigheden is mooi en gaf mij direct voldoening. Zodra de mogelijkheid van het PGL-traject bij SDW zich aandiende, meldde ik mij aan.” 

Rust terugbrengen 

“Door mijn werk in de beveiliging heb ik ruime ervaring in het terugbrengen van de rust in escalerende situaties. Mijn eerste leerjaar werk ik op woonlocatie de Schans, waar kinderen en jongeren met moeilijk verstaanbaar gedrag wonen. Dus daar heb je nogal eens te maken met escalerende situaties”, vertelt Martin met een knipoog. Hoewel deze locatie hem op het lijf geschreven schijnt te zijn, hoopt Martin op een vervolg bij een ambulant team. “Bij ambulante ondersteuning kun je nog meer begeleidend werken en dat spreekt mij aan.” 

Martin is dankbaar dat hij zich privé en financieel in een situatie bevindt waarin hij zelf kan kiezen welke kant hij met zijn carrière op wil gaan. “Ik heb bewust gekozen voor een werkcontract van 24 uur. Dat zorgt ervoor dat ik meer tijd heb voor de studie. Het is fijn dat ik hiermee ook zelf wat invloed kan uitoefenen op hoe snel ik de studie afrond. In principe duurt het PGL-traject drie jaar, maar mogelijk kan ik het in twee tot tweeënhalf jaar afronden.”  

Lesdagen op locaties 

“Het mooie van het PGL-traject is dat je op verschillende locaties je lesdag volgt en zo veel verschillen ziet tussen de locaties. Het werken met mensen geeft mij veel voldoening. Ik merk dat ik door mijn rust, inlevingsvermogen en humor in allerlei situaties mensen makkelijk kan benaderen. Ik ben blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan!” 

Martin geeft aan dat de coronatijd uiteraard ook het PGL-traject ‘verstoort’. “Er wordt nog meer van je zelfstandigheid gevraagd. Momenteel krijgen we de lessen online aangeboden via Teams. Hopelijk keren we snel weer terug naar ‘normaal’ en kunnen we weer gezamenlijk met docent en studenten discussiëren in de klas.”  

 

Bekijk direct

Al onze vacatures