Meer dan eerlijk zijn, kun je niet doen

Martijn en Astrid doorlopen screeningstraject voor pleegouder

Hoewel we staan te springen om nieuwe pleeggezinnen, word je niet zomaar pleegouder bij SDW. Daar gaat een traject aan vooraf waarbij we samen ontdekken of de omstandigheden geschikt zijn om een pleegkindje te kunnen ontvangen. Martijn en Astrid doorliepen dat traject en vertellen hoe zij dat ervaren hebben.

Martijn en Astrid spelen al een paar jaar met de gedachte om een pleeggezin te starten, voor ze de stap wagen. “We wilden eerst een stabiele basis creëren, zowel voor onszelf als voor ons toekomstig pleegkind. Toen die basis er was zijn we informatie in gaan winnen .” 

Zenuwachtig

“Na het eerste telefoongesprek volgt het huisbezoek met een flink pak huiswerk. ‘Niet teveel nadenken, gewoon antwoorden vanuit je gevoel’, wordt er dan gezegd. En geloof me, dat valt niet mee. We zijn klaar voor het gesprek, maar toch ook wel zenuwachtig. Gelukkig weten de pleegzorgwerkers Ellen en Patricia ons op gemak te stellen. Je weet dat je ondervraagd wordt, maar ze maken er een leuk gesprek van. En meer dan eerlijk zijn, kun je niet doen. We zullen echt geen perfect pleeggezin zijn, maar bestaan die überhaupt?”

Na dit gesprek gaan Astrid en Martijn naar de volgende stap in het traject om pleegouder te worden.  “Door corona geen bijeenkomsten, maar e-learning. We missen wel het samen kunnen praten met andere aspirant pleeggezinnen, maar het is niet minder leerzaam. We leren niet alleen over het bieden van pleegzorg, maar ook over onszelf.” 

Dubbel sprongetje

“Dan komt er even een kink in de kabel voor ons. Martijn moet plotseling geopereerd worden aan zijn hart. Weer overdenk je je leven en je plannen voor de toekomst. Maar als de doktoren je dan verzekeren dat je weer helemaal in orde bent en jaren meekunt, dan maakt je hart een dubbel sprongetje. Alles is weer in orde én we kunnen verder met waar ons hart lag, het proces tot pleeggezin.” 

“Een gesprek met onze dochter erbij volgt, want ook zij moet het er mee eens zijn. Maar dat is niet moeilijk, want ze is net zo enthousiast als wij. Dan nog een gesprek met de laatste vragen en ondanks dat alle gesprekken positief waren, zit je toch in spanning te wachten op het eindgesprek. Daarin komt het verlossende antwoord: we zijn opgenomen in het SDW-bestand van pleeggezinnen”, vertellen Martijn en Astrid enthousiast.

“En nu is het weer een beetje zenuwachtig afwachten. Het kamertje is klaar, wij zijn er klaar voor, wanneer komt het eerste telefoontje...”

 

Wil je meer weten over pleegzorg bij SDW?

Kijk op www.sdw.nl/pleegzorg 

Bekijk direct

Al onze vacatures