“Je bent nooit te oud om te leren!”

SDW

Wat als je graag in de gehandicaptenzorg wilt werken maar net niet de juiste papieren hebt?

Tot voor kort moest je dan nog het volledige opleidingstraject volgen. Daar was je dan zo’n twee tot drie jaar mee bezig. Zonde, want zulke geschikte kandidaten wil je eigenlijk veel sneller inzetten. Daarom is SDW, in samenwerking met S&L Zorg en Sovak, onlangs gestart met het halfjaar traject. Dit traject geeft mensen met een aanverwante opleiding de kans om in slechts een halfjaar geschoold te worden tot begeleider. Voor dit artikel spreken we met Manon, de eerste medewerker binnen SDW die gaat starten aan het halfjaar traject. 

De overstap

“Ik heb jarenlang als doktersassistent gewerkt”, begint Manon haar verhaal enthousiast. “Dat beviel prima, maar een aantal jaar geleden ben ik weer in contact gekomen met mijn jeugdliefde van vroeger en ben ik uiteindelijk voor de liefde verhuisd naar Brabant. Hoe mooi is dat? Vanuit Oudenbosch was de reisafstand naar mijn werk fors, dus ik besloot op zoek te gaan naar een nieuwe baan”. Helaas lukte het Manon niet om in Brabant een baan als doktersassistent te vinden. Manon: “Ik heb in meerdere sollicitatieprocedures gezeten, waarbij ik het elke keer net niet geworden ben. Dat is frustrerend.”

Totdat de sportieve Manon met sportvriendinnen koffie ging drinken, waarbij er ook iemand aanschoof die bij SDW werkt als vrijwilliger. Manon: “Zo is het balletje gaan rollen en ben ik per mei aan de slag gegaan als vrijwilliger en dat bevalt heel goed.”

Het verlangen naar een vaste baan bleef wel bestaan. Manon: “Mijn collega’s binnen SDW wezen mij op het leer- werktraject, waarbij ik mezelf had ingesteld op een traject van twee jaar. Totdat Ellen Rombout (Adviseur Leren & Ontwikkelen) mij erop attent maakte dat ik met mijn achtergrond en werkervaring geschikt was voor het vernieuwde halfjaar traject tot begeleider. Een prachtige kans die ik met beide handen heb aangegrepen!”

Verwachtingen

Het halfjaar traject richt zich op de basiszorg en deskundigheid binnen de gehandicaptenzorg en is specifiek bedoeld voor mensen met een zorg en welzijn gerelateerde opleiding. Manon start in september aan het traject: “Ondanks dat ik niet meer de jongste ben (60 jaar), ben ik erg gedreven om dit tot een succes te maken. Blijven leren, blijven werken, blijven sporten, daar sta ik voor. Je bent nooit te oud om te leren! Er gaat natuurlijk een hoop op mij afkomen in de komende periode, maar ik weet waar ik het voor doe. In mijn rol als vrijwilliger zie ik zoveel plezier bij de bewoners van locatie Touwbaan in Oudenbosch, daar word ik ook heel blij van. Als het kan wil ik nog 10 jaar blijven werken!”

Wat kun je andere mensen adviseren die interesse hebben om te werken in de gehandicaptenzorg?

Manon: “Wees nieuwsgierig, ga op onderzoek uit, solliciteer, loop eens mee als je die behoefte voelt en kijk of het bij je past. Ik heb zelf twee familieleden met een beperking, daardoor weet ik hoe waardevol en belangrijk het is om goede begeleiding te krijgen.”

Je komt in aanmerking voor het halfjaar traject als je een aanverwante opleiding op het gebied van zorg en welzijn hebt gevolgd of afgerond. Bijvoorbeeld:

Afgeronde opleiding (minimaal mbo-niveau 3):
● CIOS
● Sociaal maatschappelijke dienstverlening
● Doktersassistent
● Onderwijsassistent
Propedeuse behaald (hbo):
● PABO
● Pedagogiek
● Fysiotherapie
● Toegepaste psychologie

Heb je die achtergrond niet, maar wil je wel graag in de gehandicaptenzorg werken? Dat kan! Je kunt je dan aanmelden voor het praktijk gestuurd leren traject, dat gemiddeld zo’n twee jaar duurt. https://www.samenwerkenbijsdw.nl/vacatures/vacature-leerling-werknemer-2

 

Bekijk direct

Al onze vacatures