Er wordt niet alleen naar Kelly gekeken, maar ook naar wat voor ons als buddy-pleegouders haalbaar is

Kelly komt graag in de weekenden naar Jacco en Sandra

Jacco en Sandra kennen Kelly* al bijna haar hele jonge leven. Regelmatig komt zij een weekend bij hen logeren om de thuissituatie te ontlasten. “Standaard is dat een weekend in de drie weken”, licht Sandra toe. “En in de vakanties komt Kelly vaak ook een paar dagen.” 

“We stemmen de weekenden meestal direct af met Kelly's moeder. Daar hebben we goed contact mee. Zij ziet dat Kelly het naar haar zin heeft bij ons. En dat we niet de rol van de ouders overnemen, maar ondersteunend zijn aan hen. Ik vind dat wel knap, hoor, want het is toch niet niks om je kind achter te laten bij een ander gezin. Natuurlijk komt Kelly al zo'n tien jaar bij ons, dus dat vertrouwen is er inmiddels wel.”

Gewoon aandacht hebben

“Wat we dan doen als Kelly een weekend bij ons is? Eigenlijk niets bijzonders. Samen om boodschappen of een spelletje. En even naar buiten als het lekker weer is. Gewoon aandacht hebben voor haar.”

Sinds drie jaar hebben Sandra en Jacco zelf ook kinderen. Sandra: “Dat vonden we nog wel even spannend: hoe gaat dat samen? Maar dat pakte goed uit: Kelly is dol op onze kinderen en zij zijn blij als Kelly er weer is. Overdag spelen ze samen, ondanks het leeftijdsverschil. En met de jongste vindt Kelly het heerlijk om te knuffelen of de kinderwagen te mogen duwen. Kelly is dan echt de grote ‘zus’.”

Haalbaar

“Soms is het voor Kelly beter dat ze een tijdje net wat vaker komt dan de standaard weekenden. Dit wordt met haar moeder, de pleegzorgwerker en ons besproken. We overleggen dan wat voor alle partijen haalbaar is en goed voelt. We hebben hierin alle vrijheid, waardoor het niet als verplichting voelt. We vinden het fijn om in dit soort situaties iets te kunnen betekenen voor Kelly”, aldus Jacco.

“Andersom kan ook voorkomen. Zo hebben we een tijdje Kelly één weekend per maand gehad in plaats van om de drie weken. Er wordt niet alleen naar Kelly gekeken, maar ook naar wat voor ons als buddy-pleegouders haalbaar is. Dat maakt het laagdrempelig om zelf ook grenzen aan te kunnen geven. Daardoor ervaren wij de weekenden met Kelly ook niet als een extra belasting.”

*Vanwege de privacy is de naam van het pleegkind verzonnen.
 

Wil je meer weten over pleegzorg bij SDW?

Kijk op www.sdw.nl/pleegzorg 

Bekijk direct

Al onze vacatures