De dankbaarheid van de cliënten is zó aanstekelijk

Bas besloot na zijn stage te blijven als vrijwilliger

In het eerste jaar van zijn hbo-opleiding Social Work liep Bas één dag in de week stage bij SDW. “De sfeer en de instelling vond ik zo prettig. Ik besloot te blijven plakken en meldde me aan als vrijwilliger bij de afdeling Vrijetijdsbesteding. Als het kan, ga ik een dagje op stap met mensen die dit niet zelfstandig kunnen.”

“Inmiddels betekent het vrijwilligerswerk veel voor me. Je ziet dat dingen die voor jou vanzelfsprekend zijn, dat niet voor iedereen hoeft te zijn. En dat geluk in kleine dingen zit, zoals het neerzetten van een leuke activiteit of een mooi contact met een cliënt. Laatst heb ik uren met een cliënt zitten praten over voetbal, een hobby van ons allebei. Ik geniet dan van het moment, maar doe ook nieuwe inzichten op. En als je met iemand het gesprek aangaat, dan kom je altijd wel iets tegen wat je gemeenschappelijk hebt.” 

Aanstekelijk 

Bas: “Bij de activiteiten ga ik mee als begeleider of ik coördineer zo’n activiteit. Beide rollen vind ik erg leuk. Als coördinator heb ik het gevoel dat ik met mijn enthousiasme invloed kan uitoefenen op het slagen van de activiteit. Wanneer ik als begeleider mee ga, dan kan ik me helemaal op de doelgroep focussen. De dankbaarheid van de cliënten is zo aanstekelijk!” 

Inmiddels is Bas afgestudeerd en heeft hij een drukke baan, maar dat weerhoudt hem niet van het vrijwilligerswerk. “Als je vrijwilligerswerk doet dat bij je past en waar je veel plezier aan beleeft, dan is daar altijd tijd voor te vinden. Ik probeer ongeveer vier keer per jaar een activiteit te coördineren of te begeleiden. Daar zit best wat voorbereidingstijd bij, maar het is niet zo dat er wekelijks iets van mij verwacht wordt. Als je dat wilt, dan zijn er bij SDW overigens ook volop mogelijkheden.” 

Ruimte voor eigen ideeën 

“Ik ben een vast gezicht geworden bij de activiteit Bowlen en Buffelen. En ik zie daar ook vaak dezelfde cliënten bij terug”, zegt Bas lachend. “Daarnaast ga ik ieder jaar mee naar een pretperk, schrijf ik me in voor een sportieve activiteit en vind ik het leuk om met een groep cliënten de brandweer of politie te bezoeken. Ook heb ik een keer een wandeltocht opgezet en georganiseerd. Als je wilt, krijg je de ruimte voor je eigen ideeën.” 

 

Bekijk de actuele vacatures voor vrijwilligers

Bekijk direct

Al onze vacatures