Ik heb heel veel respect voor de inzet en het enthousiasme van onze vrijwilligers. Met hun inzet en plezier dragen zij de activiteit!

Anja werkt al 31 jaar bij SDW! Inmiddels als coördinator vrijetijdsbesteding

Anja is coördinator vrijetijdsbesteding. Ze regelt samen met haar collega momenten om cliënten in hun vrijetijd te kunnen laten genieten van leuke activiteiten. De inzet van vrijwilligers is daarbij van onschatbare waarde. Ze werkt al 31 jaar bij SDW!  

“Ik heb op verschillende plekken binnen SDW gewerkt. Het begon met een stage bij dagcentrum de Pompon in Bergen op Zoom. Na mijn opleiding ben ik als invalkracht bij SDW gaan werken. Een paar maanden later werd ik in vaste dienst aangenomen als begeleider op de woonlocatie in Dinteloord. Daarna heb ik als begeleider op verschillende locaties met kinderen, jongeren en ouderen gewerkt. In 2023 heb ik de overstap gemaakt naar de afdeling participatie. Een stap waar ik over twijfelde, maar het prettige gesprek met mijn toekomstige collega en leidinggevende gaven de doorslag.” 

Plannen en organiseren 

Momenteel werkt Anja als coördinator vrijetijdsbesteding bij de afdeling Participatie. Samen met haar collega verzorgt ze alles op het gebied van vrijetijdsbesteding voor cliënten van SDW en cliënten van andere organisaties. “We hebben wekelijkse, tweewekelijkse en maandelijkse activiteiten en clubjes die gedraaid worden door vrijwilligers. Daarnaast organiseren we dagtochten. Wij zorgen dat deelnemers optimaal kunnen genieten van de activiteit. Wij verzorgen al het regelwerk. Denk aan het verwerken van de aanmeldingen, het versturen van informatiebrieven, het reserveren van ruimten, het opstellen van begrotingen en facturen. Ook zorgen we dat er ondersteuning is van vrijwilligers en dat zij weten wat er van hen verwacht wordt.” 

Eigen regie en zelfredzaamheid 

Een goede vrijetijdsbesteding is heel belangrijk voor het welzijn van de cliënt. Het zorgt voor plezier, ontspanning, meedoen in de maatschappij. Ze kunnen even weg zijn van huis, waardoor het wonen met anderen soms wat gemakkelijker wordt. Het versterkt de eigen regie van de cliënt en bevordert de zelfredzaamheid, wanneer cliënten kunnen deelnemen aan activiteiten die hen interesseren. 

Samenwerking 

“Naast datgene wat wij achter de schermen allemaal regelen, zijn er ook nog veel begeleiders op de woonlocaties en in de ambulante teams die zich inzetten voor hetzelfde doel. Met elkaar willen we dat de cliënten een goede invulling hebben van hun vrijetijd.” 
Ook is er een nauwe samenwerking met vrijwilligers. “Ik heb heel veel respect voor de inzet en het enthousiasme van onze vrijwilligers. Met hun inzet en plezier dragen zij de activiteit. Ze staan steeds weer voor de cliënten klaar. Als we ergens moeilijk zitten, is er altijd weer iemand waar we een beroep op kunnen doen. Het geeft me werkplezier om hen zo goed mogelijk te faciliteren, zodat de activiteit of dagtocht goed en plezierig verloopt.” 

Goed gevoel 

“Ik heb de afgelopen tijd ervaren hoe fijn ik het vind om faciliterend te werken. Door alles goed te regelen en organiseren, kunnen de deelnemende cliënten en de vrijwilligers een ontspannen, leuke en gezellige dag of activiteit met elkaar beleven. Er wordt achter de schermen bij de vrijetijdsbesteding heel veel geregeld. Het is belangrijk dat dat goed gebeurt. Het werk geeft daarom veel voldoening.” 

Uitdagingen  

“Ik had nooit zoveel jaren bij SDW gewerkt als er niet voldoende uitdagingen zouden zijn en als ik niet af en toe had kunnen wisselen van functie. Het was soms moeilijk om leuke collega's achter te laten voor een baan op een andere locatie. De overstappen hebben me ook veel gebracht. Het werken met nieuwe collega's, andere dingen leren, andere mensen leren kennen. Het geeft me iedere keer weer veel nieuwe energie.” 

 

Bekijk direct

Al onze vacatures