Samen Onbeperkt is een samenwerkingsverband van SDW, S&L Zorg en Sovak. Samen met onderwijsinstelling Curio is in 2019 het PGL-traject ontwikkeld. Praktijkervaringen van de studenten bepalen vooral de inhoud van de lessen. De opleiding tot persoonlijk begeleider (MBO niveau 4) of de combinatie ondersteunend begeleider/verzorgende IG (MBO niveau 3) duurt in principe drie jaar. Versnellen of vertragen is mogelijk.
Wennen
"Het was natuurlijk wennen voor iedereen", vertelt Richard. "Voor de studenten, de docenten en ook cliënten. De lessen werden zo veel mogelijk op locatie gegeven. Dus maakten we kennis met Sterrebos en Lambertijnenhof van S&L Zorg in Roosendaal en Bergen op Zoom en van SDW De Colweghe in Halsteren en het hoofdkantoor van SDW in Roosendaal. We kregen rondleidingen door cliënten en kwamen zodoende direct in contact met de doelgroepen. Tijdens de lessen wisselden we alle ervaringen uit."
Elke vrijdag is voor deze groep een lesdag en de andere dagen, afhankelijk van je contracturen, werk je vanaf de eerste dag in de praktijk. "In mijn eerste jaar was ik leerling-werknemer op woonlocatie 't Zand (woning 14 FG) in Roosendaal. Een geweldige locatie met leuke collega's en cliënten, waar ik nog steeds graag inval. Daar maakte ik in 2020 de eerste coronagolf mee. Er zou nog meer volgen en dat zag ik in het tweede jaar als flexer ook in andere woonlocaties. En bij kopieer- en meerwinkel Copy Copy in Bergen op Zoom, waar ik in mijn tweede jaar leerling was."
Quarantaine
Richard zag de impact van de maatregelen, zoals de avondklok, isolatie, quarantaine en ook bezoek aan de ramen. "Cliënten, collega's en ik zelf hadden dit nog nooit meegemaakt. Je vrijheid werd soms fors beperkt vanwege iets onzichtbaars... Samen met cliënten kijken naar de persconferenties van het kabinet, cliënten uitleg geven en opvangen bij frustratie, contact met het netwerk via beeldbellen, beschermende middelen en ga zo maar door. Een vreemde tijd voor iedereen, maar ook erg leerzaam voor mij en mijn klasgenoten."
De lessen waren niet langer meer op locatie, maar via Teams. "We kregen te maken met slechte internetverbindingen, hoe je een PowerPoint moet delen en het gemis van werkelijk contact. Maar we zagen ook ineens huisgenoten, huisdieren of kinderen op de achtergrond of op schoot."
Pas op de plaats
"Aan het begin van mijn derde jaar moest ik pas op de plaats maken wegens lichamelijke klachten. Ik kon ook niet alles meer goed en tijdig afkrijgen voor school en het stageadres paste niet goed bij me. Ik was bijna gestopt. Vanuit SDW en Curio is er goed met me meegedacht. Ik besloot van niveau 4 naar niveau 3 te gaan, kon vijf maanden extra opleidingstijd krijgen in een andere klas en er kwam een nieuw stageadres: kinderdagcentrum De Markiezaten in Bergen op Zoom. Van senioren-cliënten en volwassen cliënten kwam ik nu terecht tussen de jongsten: twee, drie en vier jaar oud, met een ontwikkelingsachterstand. Zeer interessant. Ik kreeg hierdoor een goed beeld van welke doelgroep bij me past." Richard kon in die drie jaar ervaren hoe het is om te werken in een woonlocatie, een dagbestedingslocatie en een ondersteunings- en behandellocatie zoals het kinderdagcentrum.
Ja hoor, SDW heeft mannen én 50-plussers in dienst. Dat gaat goed, zo lang je maar communiceert!
Communicatie
Voordat hij koos voor de gehandicaptenzorg, was Richard het langst werkzaam in de journalistiek in West-Brabant. "Ik schreef, maakte foto's, volgde verkiezingen, maakte draaiboeken en planningen en voerde overleggen. En laat nu juist die communicatie iets zijn waar ik aan moet werken! Ik weet dat communicatie belangrijk is, overal, maar in deze drie jaar heb ik gemerkt dat het soms beter kan, vanuit mezelf naar anderen toe. Na jaren bijna ‘carte blanche’ en op elkaar ingespeelde collega's gehad te hebben, moet ik nu anders handelen. Vooral in de zorg is communicatie belangrijk, omdat het om mensen gaat. Maar je bent nooit te oud om te leren! Mijn begeleidsters en ik zien gelukkig vooruitgang."
Als alles volgens planning blijft gaan is Richard voor 1 februari 2023 klaar met zijn opleiding. Om daarna als begeleider in de gehandicaptenzorg zijn nieuwe carrière voort te zetten.
Heb je ook interesse in het volgen van een werk-leertraject bij SDW?
Bekijk de vacature.